Vårdnad om barn

Vi bistår dig juridiskt med frågor om vårdnad, boende och umgänge med barn. Vi hjälper föräldrar som är överens, och de som inte är det. Ta kontakt med oss så skapar vi oss en helhetsbild och hjälper dig att komma vidare i processen.

Barnets bästa
Vårdnad, boende och umgänge med barn är tre skilda saker. Barnets bästa är avgörande för alla beslut i dessa frågor. Vad som är barnets bästa varierar givetvis från barn till barn, men enligt lagen ska hänsyn tas dels till risken att barnet eller någon i familjen utsätts för övergrepp eller annars far illa, dels att barnet olovligen förs bort eller hålls kvar.
Man ska även ta hänsyn till barnets egen vilja om barnet uppnått en viss mognad. Som utgångspunkt är det många gånger barnets bästa att ha god kontakt med båda sina föräldrar. Ett barn har rätt till sina föräldrar, men föräldrar har inte alltid rätt till sina barn. Orsaken är att en del föräldrar kan vara så olämpliga att de gör mer skada än nytta för barnet. Även andra faktorer har betydelse, bland annat flyttar man inte gärna barn från en välfungerande och invand miljö.
Vid en vårdnadstvist fastställs vad som är bäst för barnet efter att domstolen gjort en helhetsbedömning av det enskilda barnets situation. Bedömningen grundar sig i vilken lösning som på bästa sätt kommer att tillgodose barnets framtida behov och intressen, både långsiktigt och kortsiktigt.
När kan jag få ensam vårdnad?
Vårdnaden om barn kan vara gemensam eller ensam. För att vårdnaden ska vara gemensam krävs det att föräldrarna kan ha ett någorlunda konfliktfritt samarbete med varandra och klarar av att fatta gemensamma beslut. Barnets bästa står i fokus.
Oftast är vårdnaden gemensam, dvs. delad, och det betyder att Ni som vårdnadshavare tillsammans ansvarar och beslutar i frågor gällande barnet såsom t.ex. skola, sjukvård, ekonomi och pass. Är Du ensam vårdnadshavare innebär det att Du ensam ansvarar för att barnets behov och rättigheter tillgodoses samt att Du ensam utövar bestämmanderätten över barnet. En del kallar detta för enskild vårdnad. Den av er föräldrar som inte har del i vårdnaden av barnet har inte några rättsliga förpliktelser gentemot barnet, förutom underhållsansvar.
Boende
Boendet handlar om var barnet bor. Det är barnets bästa som avgör var barnet ska bo. Den vanligaste formen är växelvis boende, vilket betyder att barnet bor ungefär lika mycket hos Er båda föräldrar. En förutsättning för att växelvist boende ska fungera bra, är att Ni föräldrar kan samarbeta i frågor som rör vårdnaden. Ett annat alternativ är att barnet bor stadigvarande hos den ena av Er föräldrar och har umgänge med den andra föräldern. Det krävs inte ensam vårdnad för att barnet ska vara stadigvarande bosatt hos den ena föräldern och ha umgänge med den andra föräldern. Den förälder som barnet bor hos svarar för barnets dagliga omvårdnad och kan fatta de beslut som rör den dagliga omsorgen ensam.
Umgänge
Oavsett gemensam eller ensam vårdnad har barnet rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor med. Ni föräldrar har gemensamt ansvar för att umgänget tillgodoses. Umgänget kan se olika ut i olika fall, t.ex. kan umgänget med barn ske varannan helg eller i närvaro av en kontaktperson. Meningen med umgänget är att barnet och umgängesföräldern ska få en god relation. Detta under förutsättning att det är till barnets bästa. Hänsyn tas inte till någon rättviseaspekt mellan föräldrarna.
Vårdnadstvist – Hur ska man göra om man inte kommer överens?
Om ni har svårt att hitta en gemensam lösning kan ni i första hand vända er till Familjerätten i er kommun. Familjerätten erbjuder bland annat samarbetssamtal som kan leda till en lösning. Ibland kan det finnas skäl att ta hjälp av någon som kan, detta kan göras när som helst i processen. Kontakta oss för rådgivning och mer information.
Om samarbetssamtal inte fungerar eller inte är ett alternativ för er, återstår möjligheten att lämna in en stämningsansökan hos tingsrätten. Vid en vårdnadstvist i tingsrätten är det väldigt bra att ha ett juridiskt kunnigt ombud vid sin sida. Efter viss skriftväxling kallar tingsrätten till en muntlig förberedande förhandling. Under den muntliga förberedande förhandlingen förbereds målet, men det finns även möjligheter att under rättens ledning försöka komma överens om vårdnad, boende och umgänge. Om man inte kommer överens så kan man be tingsrätten att bestämma om vad som ska gälla den närmsta tiden innan målet är slutligt avgjort.
Tingsrätten har även andra möjligheter och kan även bestämma om samarbetssamtal eller medling. Samarbetssamtalen leder Familjerätten i kommunen och medlaren som utses är ofta en advokat. Tanken är att det många gånger är bättre att finna en lösning som båda accepterar än att domstolen dömer, något som riskerar att skapa en som är nöjd och en som är missnöjd vilket kan leda till nya oklarheter framöver.
Om ni ändå inte kommer överens så sätter rätten ut en huvudförhandling. Efter huvudförhandlingen beslutar tingsrätten om vårdnad, boende och umgänge i en dom.
Mer i ämnet finns att läsa hos Domstolsverket.
När kan jag få ensam vårdnad?
Om det råder djupa samarbetssvårigheter mellan Dig och den andra föräldern, som hindrar er från att komma överens om frågor som rör barnets vård och uppfostran kan Du söka om ensam vårdnad. Du kan även söka om ensam vårdnad om den andra föräldern är olämplig som vårdnadshavare, t.ex. om Du som förälder eller barnet har utsatts för våld eller övergrepp av den andra föräldern. Om den andra föräldern hindrar Dig från att träffa barnet och gör sig skyldig till umgängessabotage är det även möjligt att söka om ensam vårdnad. Vidare är det möjligt att ansöka om ensam vårdnad om den andra föräldern är okontaktbar.