Arvsrätt

Arvsrätt rör alla frågor i samband med dödsfall, och som huvudsakligen regleras i Ärvdabalken. Bouppteckningar och testamenten är vanliga tjänster inom området. Vi hjälper er på bästa sätt att planera för den tråkiga oundvikliga dagen, och hantera det praktiska efteråt. Ta kontakt så hjälper vi dig. Vi finns i Dalarna, Värmland, Hälsingland och Stockholm, men kan även erbjuda våra tjänster digitalt på distans.

Bouppteckning
När en person har avlidit måste en bouppteckning upprättas. En bouppteckning ska innehålla vilka tillgångar och skulder som fanns på dödsdagen. En bouppteckning ska även innehålla information om vilka som är arvingar samt information om det finns till exempel äktenskapsförord eller testamente.
Arvskifte
Arvskifte är ett avtal mellan de personer som är delägare i ett dödsbo. Arvskiftet görs efter att bouppteckningen är klar och dödsboet är utrett. Efter att skulder och kostnader är betalda, fördelas kvarvarande tillgångar mellan arvtagarna, vilka till exempel kan vara make, maka eller barn.
Förhoppningsvis kommer alla dödsbodelägare överens. Det är dock klokt att ta hjälp av en jurist för att undvika överraskningar och få klarhet i eventuella skattekonsekvenser.
Om dödsbodelägarna inte kommer överens finns det möjlighet att ansöka hos tingsrätten om skiftesman eller boutredningsman för att kunna få till ett arvskifte. Denne har till uppgift att försöka få till en lösning som alla accepterar i första hand, men kan i andra hand själv besluta om fördelningen av arvet.
Boutredningsman
Att upprätta bouppteckning samt ta hand om ett dödsbo kan snabbt bli komplicerat, speciellt om dödsbodelägarna har svårt att komma överens. Ibland känner inte alla arvingar till den avlidne eller också har de olika intressen eller uppfattningar. Enligt Ärvdabalken finns en möjlighet att ansöka om boutredningsman hos tingsrätten.
Boutredningsmannen tar ansvaret för hela dödsboet och företräder detta. Den har som uppgift att utreda alla frågor i dödsboet och söka en gemensam lösning. Går inte detta har boutredningsmannen en lagstadgad befogenhet att tvångsskifta dödsboet. Detta kan vara ett bra sätt att avsluta ett dödsbo där det finns en infekterad tvist. Risken är annars att tvisten blir lång, kostsam och energikrävande för dödsbodelägarna. Boutredningsmannen är neutral och ska inte ta parti för någon dödsbodelägare.
Vi på Advokaterna Bergh & Staaf har lång erfarenhet av att vara boutredningsman. Vi åtager oss uppdrag huvudsakligen i Dalarna, Hälsingland, Värmland och Stockholm men även i andra län på förfrågan.
Ansök genom att använda denna blankett: Ansökan om boutredningsman.
Testamente
Ett testamente är ett dokument som gör att du kan bestämma vem eller vilka som ska ärva dina tillgångar när du har avlidit. Det är enda möjligheten enligt svensk lag att förändra hur arv ska fördelas. För att upprätta ett testamente krävs strikta formkrav. Vi hjälper att upprätta detta enligt era önskemål.
Vem som ärver vem är reglerat i lag. Ett testamente ger dig, inom lagens begränsningar, möjligheter att påverka arvet efter dig.
Testamentet kan utformas på flera sätt. Exempelvis kanske du först tryggar framtiden för din make eller sambo. Om den personen är avliden kanske du vill att någon i din egen släkt ska ärva tillgångarna.
Du kan skriva det för dig själv, eller tillsammans med din make eller sambo. Det är viktigt att dokumentet är tydligt, eftersom det annars inte med säkerhet kan säkerställas att tillgångarna fördelas enligt din vilja
Ett tydligt testamente underlättar även för dina efterlevande och minskar risken för framtida tvister. I detta dokument kan du även skriva in en testamentsexekutor. En testamentsexekutor är en person som får i uppdrag att förvalta dödsboets tillgångar och verkställa testamentet. Vi åtar oss uppdrag som testamentsexekutor.
Om du har ett testamente sedan tidigare är det bra om du ser över dokumentet emellanåt så att det faktiskt stämmer överens med hur du vill ha det. Många gånger hinner ens livssituation ändras, och det du ville när du skrev testamentet kanske inte längre är aktuellt.
Krav på testamente
För att ett testamente ska vara giltigt måste det vara skriftligt, undertecknat och bevittnat. De två testamentsvittnena ska vara samtidigt närvarande när du undertecknar. Vidare ska testamentsvittnena veta att det är ett testamente, men de behöver inte veta vad som står.
Personer under 15 år, personer som på grund av sitt psykiska tillstånd inte förstår vad det rör sig om samt närmare släktingar får inte vara vittnen. Vittnena ska vara personer som känner dig men som inte har något intresse vare sig i arvet eller i testamentet.
Behöver jag ha ett testamente?
Oavsett om du är gift, sambo, singel eller lever i en stjärnfamilj finns det många goda skäl att skriva ett. Här följer några exempel.
Gifta
Om någon av er har barn sedan tidigare (särkullbarn) kan ni behöva ett testamente för att trygga framtiden för varandra. Möjligen vill du också att någon annan än din make ärver något efter dig. Kanske har du egendom som du inte vill ska lämna släkten? Även om ni bara har gemensamma barn behöver ni upprätta ett testamente för att se till att barnen inte tvingas dela med sig av sitt arv vid en eventuell bodelning som sambo eller gift.
Sambor
Sambor ärver inte varandra. Inte ens om de bara har gemensamma barn. För att familjen ska klara av att leva vidare efter en sambos bortgång är testamente många gånger en förutsättning, ofta även i kombination med ett fullgott försäkringsskydd. Om du är sambo och inte har några barn är testamentet en nödvändighet för att trygga din sambos framtid.
Ensamstående
För dig som är ensamstående och inte har barn är det värt att veta att dina tillgångar i första hand går till dina släktingar. Kusiner ärver inte. Om det inte finns några släktingar när du avlider så tillfaller dina tillgångar Allmänna Arvsfonden. För att det ska bli som du vill behöver du skriva ett testamente.
Stjärnfamilj
I en stjärnfamilj ärver ni inte varandra. Dina tillgångar kommer att fördelas enligt den legala arvsordningen. Om ni är flera som har barn tillsammans kommer barnet inte kunna ärva alla föräldrar, eftersom ett barn bara kan ha två rättsliga föräldrar. Om du vill trygga din familjs framtid bör du upprätta ett testamente.
Skydda dina arvingar
En vanlig missuppfattning är att barnen automatiskt ärver enskild egendom, vilket inte är fallet. Det innebär att utan ett testamente kan den som ärver dig förlora sitt arv om den senare genomgår en bodelning som gift eller sambo. Det spelar ingen roll om du har skrivit äktenskapsförord när det kommer till arv, eftersom egendom som dina arvingar får efter dig enbart är skyddade om du har skrivit testamente.
Hur ska testamentet förvaras?
Ett testamente är ett viktigt papper som måste kunna visas upp i original efter ett dödsfall. Handlingen får inte glömmas bort, försvinna eller förstöras. Det är därför viktigt att förvara testamentet på ett betryggande sätt.
Vad kostar ett testamente?
För ett testamente som kan upprättas och göras klart under första mötet samt förvaring av testamentet erbjuder vi ett fast pris av 4 000 kr inklusive moms. Detta förutsätter att Advokaterna Bergh & Staaf blir förordnad som testamentsexekutor i testamentet.
Fast pris är annars 6 250 kr om inte förordnandet om testamentsexekutor skrivs in i testamentet.
För fast pris skall samtliga uppgifter finnas tillgängliga vid mötet och kostnaden förutsätter att testamentet i övrigt kan färdigställas vid mötet.
I övriga fall enligt löpande arvode.
I priset ingår rådgivning där vi går igenom din juridiska situation och upprättande av själva handlingen. Vill du ha hjälp med bevittning så kostar det ingenting extra. Ta kontakt med oss för mer information och för att boka in ett möte.

Testamentsexekutor
Testamentsexekutor är en person eller företag som utses i testamente att förvalta och upprätta arvskifte enligt testatorns vilja. Det är vanligtvis en advokat som utses. Testamentsexekutor har samma befogenheter som en boutredningsman.
Att utse någon till testamentsexekutor ger möjligheten att välja vem som ska ta hand om dödsboet efter testatorn avlidit.
Arvsordning
Du kan upprätta ett testamente och därigenom välja vem eller vilka som ska ärva dina tillgångar. Det enda undantaget är att dina eventuella barn har rätt att kräva ut sin laglott.
Om du inte har något testamente, kan arvsrätten förklaras på följande, något förenklade sätt:
- Om du har barn så ärver de dig. Barnen tar lika stor del av arvet.
- Om ett barn redan avlidit före dig så är det barnbarnen som träder in i stället för det avlidna barnet.
- Om det inte finns barn eller barnbarn så är det dina föräldrar som ärver dig.
- Om någon eller båda föräldrarna är avlidna är det dina syskon som träder in.
- Om ett eller flera syskon avlidit så är det dina syskonbarn som träder in.
- Om det inte finns barn, barnbarn, föräldrar eller syskon så är det dina far- och morföräldrar som ärver dig.
- Om någon av dem, eller alla, redan är avlidna så är det deras barn, det vill säga dina farbröder, fastrar, morbröder och mostrar som ärver dig.
- Kusiner ärver inte.
- Om det inte finns någon arvinge så är det Allmänna Arvsfonden som ärver dig.
Om du är gift
Två personer som är gifta med varandra ärver varandra. Först efter att båda makarna är borta så ärver de gemensamma barnen.
Ett undantag som gör att två makar inte ärver varandra är om någon av er har barn sedan tidigare förhållande. I lagen benämns dessa barn som särkullbarn. Ett särkullbarn har rätt att få ut hela sitt arv på en gång och behöver inte vänta på att även styvföräldern är avliden.
Makars arvsrätt gäller inte heller om du tidigare har upprättat ett testamente. Genom testamente kan den legala arvsordningen ändras.
Att upprätta ett testamente är ett sätt att trygga framtiden för din make.
Om du är sambo
Sambor ärver inte varandra, vilket gör att det finns stor anledning att tänka till för dig som är sambo. Du som efterlevande sambo har ofta bara rätt till hälften av värdet av den bostad och det bohag som ni anskaffat för gemensamt bruk.
Om två sambor exempelvis äger ett hus tillsammans och inte har upprättat något testamente, så är det den avlidne sambons släktingar och inte den efterlevande sambon som ärver den avlidnes del. Det innebär att den efterlevande sambon får vara beredd att lösa ut sin avlidne sambos släktingar ur huset, något som kan vara ytterst kostsamt och besvärligt.
Även den som är sambo kan upprätta testamente och välja vem som ska ärva tillgångarna. Sambor har goda möjligheter att trygga varandras framtid genom testamente. Även här gäller undantaget att sambons barn har rätt att kräva ut sin laglott.
En vanlig missuppfattning är att sambor med gemensamma barn är tryggade. Eftersom det är barnen och inte sambon som ärver om en sambo går bort kan det orsaka stora problem eftersom även gemensamma barn har rätt att få ut sitt arv omedelbart. Även för sambos med gemensamma barn krävs testamente, ofta även i kombination med livförsäkringar.
Om du är ensamstående
Arvsreglerna är samma oavsett om du är ensamstående eller sambo. Om du inte har något testamente kommer dina släktingar att ärva dig enligt den legala arvsordningen. Om du vill att ditt arv ska fördelas annorlunda behöver du upprätta ett testamente.
Om du lever i en stjärnfamilj
I en stjärnfamilj ärver ni inte varandra. Det innebär att den avlidnes släktingar ärver. Har ni barn tillsammans kan barnet komma att ärva, beroende på vem som är rättslig förälder. Genom ett testamente har du möjlighet att trygga framtiden för din familj.