Ekonomisk familjerätt

För bästa möjliga hjälp i dessa svåra frågor bör du anlita ett ombud som du kan rådfråga och eventuellt företräda dig i saken. Hos oss träffar du alltid en advokat med stor kunskap och erfarenhet av familjejuridik.
Familjerätt omfattar frågor om äktenskap och samboende, förhållandet mellan föräldrar och barn, arv, testamente och liknande. Det rymmer även regler om gode män och förvaltare.
Inom det familjerättsliga området uppkommer ofta juridiska frågor och svårigheter. Hur skall jag göra om jag vill skiljas? Vad får jag ta med mig av mina saker? Vem skall betala räkningarna? Hur gör vi med bolånet? Hos vem av oss skall barnet bo? Är det bäst med gemensam vårdnad? Vad skall jag tänka på när jag flyttar ihop och blir sambo? Vad är en framtidsfullmakt?

Sambo
Sambolagen bryr sig inte om vem som betalat vad, ofta inte ens om sambon fått något i arv eller gåva. Huvudregeln är att samboegendomen ska delas lika oavsett. Samboegendom är, enkelt uttryckt, den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget. Även om tanken bakom sambolagen är god så kan den många gånger överraska.
När ett samboförhållande tar slut, så kan en sambo begära bodelning. Det gäller oavsett om det beror på separation eller att någon av samborna dör. Vad som då ska delas och ingå i bodelningen är den gemensamma permanentbostaden och det som finns i bostaden såsom möbler, husgeråd och inredning. Det spelar ingen roll om ni båda eller en av er har köpt det, eller på annat sätt fått det under sambotiden eller alldeles före, om sakerna har använts för gemensamt bruk.
Andra saker som inte utgör samboegendom får delas upp utifrån vem som äger vad och där har man ingen hjälp av sambolagen. En vanlig situation är att två personer tillsammans köper en bil. Båda är med och betalar bilen antingen kontant eller genom lån, och bilen är tänkt att användas av båda. Problemet uppstår vid en separation eftersom bara en av samborna kan stå som registrerad ägare i fordonsregistret. Man utgår då från att den sambon är bilens ägare. För att undvika överraskningar de gånger ni köper något större tillsammans är det bra om ni upprättar ett samäganderättsavtal.
En annan mycket viktig sak är att sambos inte ärver varandra. Som sambo kan det därför vara en god idé att låta skriva ett testamente.
Sambolagen och samboavtal
Enligt sambolagens regler om bodelning är det enbart den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget (oftast möbler) som kan bli föremål för bodelning. All övrig egendom kan ej göras anspråk på vid en separation.
Genom att skriva ett så kallat samboavtal kan vissa delar ur sambolagen avtalas bort. Till exempel kan villan, som betalats helt av den ene sambon, skyddas från att bodelas vid separation.
En förutsättning för ett samboavtal är förstås att bägge parter är överens om att skriva ett sådant avtal och att parterna är ense om innehållet.
Ett samboavtal kan inte användas för att bestämma om arv.
Kostnad för att upprätta ett samboavtal är 2 800 kr inkl moms.
Äktenskap
Ett äktenskap kan ingås religiöst eller borgerligt. Under äktenskapet äger makarna sin egen egendom och svarar för sina egna skulder.
Vill makarna inte längre vara gifta med varandra, ansökes om skilsmässa (äktenskapsskillnad) vid en tingsrätt. En sådan ansökan kan göras av båda makar gemensamt eller enbart av en utav makarna. Under vissa förhållanden löper en betänketid innan dom på äktenskapsskillnad kan meddelas. Det är varje makes rätt att kunna få skiljas.
Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord är ett avtal som reglerar vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Det är bara makar som kan skriva äktenskapsförord, sambor får istället skriva samboavtal. Man kan skriva ett äktenskapsförord antingen inför eller under äktenskapet såvida båda makarna är överens.
Enskild egendom är tillgångar som inte ska ingå i en eventuell framtida bodelning och som man därför får behålla själv vid en skilsmässa. Giftorättsgods är motsatsen till enskild egendom och är sådant som makarna delar på vid en bodelning.
Det är inte helt ovanligt att det då och då dyker upp dåligt formulerade äktenskapsförord som antingen är svåra att tolka eller som gör att de förlorar sin verkan över tiden.
En vanlig missuppfattning är att enskild egendom inte ärvs utan stannar kvar på den ”egna sidan”. För att undvika oönskade effekter kan det även finnas i många fall finnas goda skäl att även se över sitt arv och i många fall låta upprätta ett testamente för att se till att den som ärver dig är skyddad.
Äktenskapsförord ska upprättas skriftligen och undertecknas av makarna eller de blivande makarna och registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Hos oss kostar ett äktenskapsförord i normalfallet 3 000 kronor inkl moms. I priset ingår juridisk rådgivning och en komplett genomgång av er situation samt upprättande och registrering av handlingen. Skatteverkets avgift för registrering tillkommer med 275 kronor (april 2020). Välkommen att kontakta oss för mer information och för att boka in ett möte.
Skilsmässa
Skilsmässa innebär både äktenskapsskillnad och upplösning av ett registrerat partnerskap. Den som vill skiljas behöver ansöka om detta hos tingsrätten.
Om ni bor med barn under 16 år
För det fall det finns barn under 16 år i bilden upplöser inte tingsrätten äktenskapet eller partnerskapet direkt. Desamma gäller om bara en av er ansöker om skilsmässa. Istället löper en betänketid på sex månader. Efter sex månader och inom ett år från ansökan måste en av er, eller båda, kontakta tingsrätten och meddela att ni fortfarande vill skilja er för att skilsmässan ska gå igenom. Därefter meddelar tingsrätten dom och ni är skilda.
Om ingen av er bor med barn under 16 år
Om ingen av er bor tillsammans med barn under 16 år (oavsett om det är dina barn, din makes barn eller gemensamma barn) och är överens om att ni vill skiljas så kan tingsrätten meddela dom som gör att ni blir skilda utan fördröjning.
Kanske har ni redan levt isär i två år. Även då får man rättens beslut om äktenskapsskillnad direkt. Detta gäller oavsett om det finns barn under 16 år i bilden eller inte. Det spelar inte heller någon roll om bara en av makarna eller båda vill skiljas. För att visa att man redan levt isär i två år kan ni skicka in utdrag ur folkbokföringen till domstolen där det framgår att ni i minst två år bott på olika adresser. Det är också vanligt att man ber någon som känner en skriver ett intyg att ni makar har levt isär. Detta papper heter särlevnadsintyg.
Även om själva skilsmässan i sig är okomplicerad och något man enkelt gör själv på en blankett, så leder skilsmässan ofta till andra oklarheter kring eventuella barns vårdnad, boende och umgänge. Inte minst den ekonomiska uppdelningen som regleras genom bodelning. Vem ska egentligen ha barnen och när? Vem ska bo kvar i huset? Var ska barnen bo? Vem har rätt att ta beslut om barnens förskola? Hur ska vi dela tillgångarna och vad är rättvist? Frågorna blir många och det är därför en god idé att ta juridisk rådgivning och hjälp.
Vi erbjuder rådgivning både inom vårdnadstvister och bodelning. Välkommen att kontakta oss för mer information.
Bodelning
Bodelning kan göras under pågående äktenskap, vid skilsmässa eller någon av makarnas dödsfall. Bodelningen kan göras helt eller delvis. En bodelning efter skilsmässa innebär i många fall att alla tillgångar såsom bostad, möbler, bankmedel, bilar med mera delas lika efter avdrag för skulder. Ett undantag kan vara gifta som har förbehåll om enskild egendom genom exempelvis äktenskapsförord eller om en likadelning av någon anledning skulle anses vara oskälig.
Även sambor har rätt att begära bodelning vid separation eller dödsfall. I så fall är det, enkelt uttryckt, bostaden och bohaget som anskaffats för gemensamt bruk som ska delas. Det gäller oavsett vem som har betalat vad.
Vanligtvis får ni efter bodelningen halva värdet av allt vilket gör att ni även måste ta ställning till vem som ska ha vilken egendom. Enskild egendom är sådant som inte ska delas mellan parterna och är därför inte med i en bodelning om ni inte själva vill. Egendom kan vara enskild på grund av äktenskapsförord, gåva eller testamente.
Bodelning mellan gifta makar
Ett vanligt missförstånd är att två makar äger allting tillsammans bara för att de är gifta. Till exempel har många uppfattningen att de äger fastigheten, även om bara en av makarna har lagfart.
En fördel med att båda står som ägare är att ni båda har rätt att göra ROT-avdrag. Vem som faktiskt står på lagfarten kan även ha betydelse om någon av er blir oförmögen att ta hand om sig själv, vid eventuell skilsmässa eller dödsfall.
Genom en bodelning under äktenskapet kan man ordna så att båda makarna faktiskt blir ägare till fastigheten.
När äktenskapet tar slut på grund av skilsmässa ska det i de allra flesta fall genomföras en bodelning. Genom bodelningen löser ni vem som ska behålla vad, exempelvis vem som ska ta över huset och lånen. Det kan finnas goda skäl att ta hjälp av en jurist, bland annat för att uppnå en rättvis lösning, men även för att undvika onödig skatt. Även andra utomstående, såsom banken och Lantmäteriet kan ha krav på bodelningen.
Vid bodelning med anledning av äktenskapsskillnad (skilsmässa) debiteras en löpande timkostnad. Lantmäteriets kostnad för lagfart kan tillkomma.
Firmans medarbetare anlitas sedan många år regelbundet av domstolar som bodelningsförrättare när tvist föreligger.
Bodelning mellan sambor
En eller båda sambor kan begära bodelning om samboförhållandet upphör på grund av separation eller dödsfall. Samboegendomen, det vill säga gemensam bostad, möbler, husgeråd och inredning ingår i bodelningen om båda eller någon av er anskaffat det för gemensamt bruk.
Sambolagen föreskriver att sambor ska dela lika på samboegendomen oavsett vem som betalat vad. Om bara en sambo betalat eller betalat mycket mer än den andra, kan det finnas skäl att avtala bort sambolagen med hjälp av ett samboavtal och i en del fall skuldebrev. Detta måste, av naturliga skäl, göras när ni båda är överens om det.
Juridisk hjälp med bodelning i anledning av att sambor separerar debiteras med en löpande timkostnad.
Bodelning för en stjärnfamilj
För familjekonstellationer som inte faller under sambolagen eller äktenskapsbalken finns det inte några regler om bodelning. Det kan exempelvis vara om ni lever i en familj med fler än två vuxna, ett syskonpar eller två kompisar.
En lösning kan då vara att genom samäganderättsavtal, och i vissa fall skuldebrev, reglera hur egendom av högt värde ska fördelas. Detta måste göras när ni är överens.
Framtidsfullmakt
Sedan den 1 juli 2017 finns det en möjlighet att redan i förväg peka ut en eller flera personer som får i uppdrag att ta hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter från och med den dagen som du inte längre själv har möjlighet att fatta egna beslut. Det gör du genom att upprätta en framtidsfullmakt.
Vad händer om jag inte har en framtidsfullmakt?
Utan en framtidsfullmakt behöver dina anhöriga ansöka om god man eller förvaltare hos Överförmyndarnämnden. Det kan ta tid och dina anhöriga har inte möjlighet att ta några beslut under tiden. I vissa fall kommer det vara en person du aldrig har träffat förut som ska ta besluten åt dig.
Vad innebär en framtidsfullmakt?
Framtidsfullmakten kan i många fall vara ett bra alternativ till god man eller förvaltare eftersom du i förväg kan välja någon som du litar på och som känner dig. På så vis kan du vara trygg med att den person som ska ta besluten, fullmaktshavaren, vet hur du vill ha det.
Framtidsfullmakten får begränsas till vissa typer av uppdrag, men kan också göras väldigt omfattande. Man kan även utse en granskare som kan begära redovisning och i övrigt se till att fullmaktshavaren sköter sitt uppdrag. Det finns också möjlighet att utse en ersättare för det fall fullmaktshavaren inte kan utföra sitt uppdrag.
Skillnader på fullmakter
Det är viktigt att veta skillnaden mellan en framtidsfullmakt och en så kallad generalfullmakt. Framtidsfullmakten gäller först när du är oförmögen att ta dina egna beslut, medan generalfullmakten slutar att gälla då.
Att upprätta en framtidsfullmakt hos oss
En framtidsfullmakt kostar 4 000 kronor inkl moms. I priset ingår, utöver upprättande av fullmakten, även juridisk rådgivning och genomgång av din familjerättsliga situation. Ta kontakt med oss för mer information och för att boka ett möte.
Som vanligt när det gäller juridiska dokument är det av stor vikt att de utformas korrekt för att de ska gälla precis som du tänkt dig. Detta blir särskilt viktigt när det gäller en framtidsfullmakt eftersom den börjar gälla när dina möjligheter att påverka är kraftigt försvagade.
Vi på Advokaterna Bergh & Staaf arbetar ofta med att upprätta framtidsfullmakter.
Gåva
Det är viktigt att tänka till innan du ger bort något och då kan det vara bra att upprätta ett gåvobrev. I något fall kanske gåvan är villkorad, möjligen vill du ha rätt att nyttja sommarstugan även om du ger bort den till barnen, eller så vill du reglera hur driftskostnaderna ska fördelas om det blir flera som ska samsas?
Gåvobrevet har en viktig funktion genom att klargöra både syfte och villkor gällande en gåva. Möjligen vill du att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom och att gåvan inte ska ingå i mottagarens framtida bodelning? Kanske vill du att gåvan ska ses som ett framtida arv för att uppnå rättvisa? För att undvika framtida problem gällande gåvan och dess villkor är det bra att upprätta ett gåvobrev.
Eventuellt vill du även ha viss ersättning för gåvan. Då är det även viktigt att ha eventuella skattekonsekvenser klara för sig. I samband med upprättande av gåvobrev kan det därför vara av vikt med rådgivning gällande skattekonsekvenser som gåvan medför.
Om det är en fastighet som du ska ge bort, ställs särskilda krav. Därför är det viktigt att gåvobrevet är korrekt utformat så att de specifika kraven för fast egendom uppfylls. Ett skriftligt gåvobrev är även en förutsättning för att mottagaren ska få lagfart om det gäller en fastighet.
Vi på Advokaterna Bergh & Staaf har lång erfarenhet av att upprätta gåvobrev.
Kostnad för att upprätta gåvobrev är 2 800 kr inkl moms/timme.